Monday, 29 July 2013

Kek Lapis Sarawak






RESIPI:

Bahan A :

250 gm susu pekat
250 gm butter

Bahan B:
6 biji telur SEJUK gred A [jika gred B..gunakan 7 biji]
1 cawan gula halus
2 cawan tepung Naik Sendiri
1 s/k esen Vanilla
1 s/k ovallate

Bahan C
Kurma/asam flake/prune/kismis/coklat chips

Cara Membuat
1. Pukul susu pekat dan butter sehingga gebu.
2. Pukul gula dan telur satu persatu sehingga kembang dan gebus /ringan..
3. Masukkan bahan A, ovallate dan esen vanilla. Kacau rata.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Kacau rata lagi.
5. Panaskan oven api atas [suhu 170'C]
6. Masukkan 2 sudu besar adunan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas minyak.
7. Bakar sehingga masak [8-10 minit]
8. Lapiskan dengan apa2 pilihan bahan C.
9. Ulangkan step 5 sehingga adunan habis.

No comments:

Post a Comment